Μέτρα προστασίας Δικαστικών Φυλακών Διαβατών από παρακείμενη εταιρεία υγραερίου

Μέτρα προστασίας Δικαστικών Φυλακών Διαβατών από παρακείμενη εταιρεία υγραερίου

Αρ. Πρωτ. 12849/21.01.09

Προς Υπουργούς:
- Δικαιοσύνης
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Σε άμεσο κίνδυνο φαίνεται να είναι εκτεθειμένοι κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών, καθώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις των φυλακών βρίσκονται σε απόσταση 300 περίπου μέτρων από τις εγκαταστάσεις εταιρείας αποθήκευσης και εμφιάλωσης υγραερίου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εξωτερικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος μεγάλης έκτασης, οι Δικαστικές Φυλακές Διαβατών βρίσκονται εντός της 1ης Ζώνης Επιπτώσεων, γεγονός που ισοδυναμεί σε περίπτωση ενός βιομηχανικού ατυχήματος με πρόκληση εγκαυμάτων γ' βαθμού στο 50% των εκτεθειμένων.


Επιπλέον, ο κίνδυνος που ελλοχεύουν οι δεξαμενές υγραερίου φαίνεται να λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας και για τη δημιουργία του νέου κτιρίου για τη στέγαση της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών. Το οικόπεδο που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών, αποτελεί έκταση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, ενώ εμπίπτει και αυτό σύμφωνα με την Οδηγία Sevezo στην 1η Ζώνη Επιπτώσεων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την προστασία των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών, από ένα πιθανό βιομηχανικό ατύχημα στην εταιρεία αποθήκευσης και εμφιάλωσης υγραερίου που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο των φυλακών;

- Τι πρόκειται να γίνει με το νέο κτίριο της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών που επρόκειτο να ανεγερθεί σε έκταση που ωστόσο εμπίπτει στην 1η Ζώνη Προστασίας σύμφωνα με την οδηγία Sevezo;

Απαντήσεις Υπουργείων